Wariacje na temat sushi

wariacje-na-temat-sushi

Wariacje na temat sushi

 Nowoczesny świat i ciągle pojawiające się nowe technologie, pozwalają na odwiedzanie zakątków świata oddalonych od nas o tysiące kilometrów. Dzięki temu poznajemy nieznane dotąd kultury, a ich składniki przenikają do naszej. Nie jest więc zaskoczeniem istnienie dużej ilości restauracji, serwujących tradycyjne dania kuchni japońskiej w Warszawie, oddalonej od Japonii o ponad 8 tysięcy kilometrów.

Tradycje…

Sushi jest tradycyjną potrawą Kraju Kwitnącej Wiśni. Bazujące na rybach, owocach morza, ryżu i algach rolki, są dostępne w niemalże każdym miejscu. Niskie ceny powodują, że jest to danie niebywale popularne. Mimo swej powszechności, sushi jest traktowane przez Japończyków z ogromnym szacunkiem. Podczas spożywania go obowiązują zasady, których naruszenie może urazić nie tylko kucharza, ale też osoby obecne w lokalu. Tradycyjnych dań nie brakuje również w Polsce. Pierogi, żurek czy bigos to potrawy, kojarzone z naszym krajem na całym świecie. Trzeba jednak przyznać, że mimo mieszania się kultur, ciężko wyobrazić sobie połączenie lekkiej i zdrowej japońskiej kuchni z dość ciężkimi daniami znanymi w naszym kraju.

A jednak…

Pomimo tego, sushi na stałe wpisało się w upodobania kulinarne Polaków. Czy podawane w polskich restauracjach rolki mają coś wspólnego z tradycyjnym japońskim sushi? Oczywiście, że tak… chociaż są pewne różnice. W polskim sushi znajdziemy zdecydowanie więcej ryżu niż w japońskim, w taki sposób przyrządzane jest również w innych krajach Europy. Dlaczego? Może to wynikać z tego, że Europejczycy nie są raczej przyzwyczajeni do jedzenia surowego mięsa ryb, a przynajmniej nie są z tym tak obyci jak Japończycy. Ponadto, w krajach europejskich ryby są zdecydowanie mniej popularne, a co za tym idzie, trudniej dostępne i droższe. Jeżeli chodzi o ryż, to zauważyć można jeszcze jedną sporą różnicę. Japończycy lubią, kiedy jest on ułożony dość luźno, a ziarenka ‘’mogą oddychać”, natomiast polscy sushimasterzy zwijają rolki w bardziej ścisły sposób.

Nie tylko surowe?

W Polsce często serwuje się dania kuchni japońskiej z pieczonymi rybami lub kurczakiem. Takich dodatków nie zobaczymy raczej w lokalu na obrzeżach Tokio. Dlaczego więc sushi bez surowego mięsa jest w naszym kraju tak popularne?

– Tradycyjne sushi nie zawiera przetworzonego mięsa, jednak działając w polskich realiach musimy zwracać uwagę na potrzeby naszych gości. Nie traktujemy tego jako naruszenia tradycji, wychodzimy po prostu naprzeciw oczekiwaniom klientów. Pieczona ryba daje możliwość spróbowania sushi osobom, które z różnych przyczyn nie jadają surowego mięsa. Czasem wynika to z upodobań kulinarnych, a czasem ze zdrowotnych uwarunkowań. My tworzymy takie zestawy głównie dla dzieci i kobiet w ciąży, by również mogły cieszyć się wyjątkowym smakiem sushi – mówi Tomasz Bojanowicz, właściciel sieci restauracji TenSushi.

Modyfikowanie tradycyjnego dania japońskiego nie jest niczym niepoprawnym. To jedynie dostosowanie tej potrawy do naszych warunków i przyzwyczajeń Polaków. Sezonowe warzywa dodawane do rolek, czy przetwarzane mięso sprawiają, że sushi jeszcze mocniej wpisuje się w kulinarną mapę Warszawy i całej Polski, a mimo tego, że pojawiło się na polskim rynku już kilka lat temu, moda na nie nie przemija.

lokal-bemowo

 O marce TenSushi

TenSushi to sieć restauracji, oferujących dania kuchni japońskiej. Specjalizuje się w łączeniu klasycznego sushi z kuchnią ciepłą. Rosnące zainteresowanie pozwoliło na rozszerzenie sieci, dzięki czemu istnieją już cztery lokale: na Żoliborzu, Bemowie oraz w podwarszawskim Legionowie i Grodzisku Mazowieckim.logo-tensushi

Dodaj do zakładek Link.

Komentarze są wyłączone.